9 Mart 2012 Cuma

KONY 2012???


KONY 2012 Invisible Children tarafından hazırlanan 30 dakikalık belgeselin adı. Doğu Afrika ülkesi Uganda'da Joseph Kony'nin yaptıklarını anlatıyor. Twitter'da binlerce kişi takipçisi olan bir çok ünlünün paylaşımının ardından #stopkony Kony 2012 şeklinde trend topic olan bu olay ve video kısa süre içerisinde birçok kişinin dikkatini çekti ve belgeseli 48 saat içinde 50 milyon kişinin izlemesi sağlandı. Aralarında Angelina Jolie, George Clooney, Oprah Winfrey, Rihanna, Mark Zuckerberg gibi 20 tane halkın güvenini  kazanmış "kültür yaratıcısı" ve Condoleezza Rice, George Bush, Bill Clinton gibi 20 adet politikacı seçen grup, bu insanlara ulaşarak onların dikkatini çekmeyi hedefliyor. Kendi internet sitesi üzerinden bu kişilere ulaşmayı kolaylaştıran Invisible Children söz konusu kişilere hergün yüzlerce mesaj gönderilmesini sağlıyor.

Joseph Kony Kimdir?

Joseph Kony 1962 yılında doğmuş olan bir Doğu Afrika ülkesi olan Uganda'da Lord Resistance Army -LRA (Tanrı'nın Direniş Ordusu) adındaki hükümet karşıtı gerilla grubunun lideridir.
Uganda'da hükümete başkaldıran en büyük unsur olan Kony, dünya üzerindeki en büyük çocuk istismarcısı olarak tanınıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından içinde adam öldürme, cinsel kölelik, tecavüz, işkence, çocukları zorla orduya katma gibi suçların bulunduğu 33 ayrı insanlık  ve savaş suçundan aranıyor. Teokratik bir hükümet kurmak isteyen Joseph Kony'nin amacına ulaşmak için 2 milyon kişiyi yerinden ettiği, 30 bini çocuk olmak üzere 60 bin insanı kaçırdığı ve 2 bin 400 kişinin ölümüne sebep olduğu biliniyor. Kony, kaçırdığı erkek çocukları ordusuna katıyor, kızları ise seks kölesi olarak çalıştırıyor. Ordusuna kattığı çocuklardan kendi ailelerini öldürmelerini isteyen Kony'nin kendisine karşı çıkan çocukları öldürdürttüğü ya da yüzlerini doğrattığı biliniyor. 2005 yılında Hollanda Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçları işlemekle itham edilmiş ve yakalama emri çıkarılmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.